Takana on nyt kaksi luentoa, jotka ovat menneet ihan mukavasti. Naiden kahden otoksen perusteella sanoisin, etta luennot ovat aika paljon viihdyttavampia ja mielenkiintoisia kuin Jyvaskylassa, koska itse luennoitsijat ovat hauskoja persoonia. Jos esimerkit ovat mielenkiintoisia, on helpompaa pysya hereillakin. Tanaan yritan vaihtaa modernin Irlannin historia-kurssin taittokurssiin.

Mina ja toveri-J aloitimme terveen elaman tekemalla viitta tiibetilaista joogaliiketta toissa-aamuna. Lopputuloksena oli se, etta ne lahestulkoon veivat liikuntakykyni. Etureidet olivat niin jarkyttavassa kiputilassa, etta laskeutuminen vessanpontolle oli koko eilispaivan ajan melkoinen urheilusuoritus. Tanaan onneksi on jo vahan vetreampi olo.  Mita tasta opimme: ei kannata aloittaa taysilla, vaan pikkuhiljaa.

Ulkomaalaisena opiskelijana kohtaa kaikenmaailman byrokratiaa. Esimerkiksi pankkitilin avaamiseen tarvitaan todistus yliopistolta, samoiten paperinpala vuokranantajalle. Koska olemme opiskelijoita, meidan ei tarvitse maksaa ns. Council taxia, joka taalla kattaa veden ja jatemaksut. Todistaaksemme opiskelijastatuksen council taxin kiertamista varten on jalleen kurvattava hakemaan yliopistolta lomake. Kun kaikki tana syksyna opintonsa aloittavat puuhaavat naita asioita samaan aikaan, tietaa se melkoisia jonoja ja odottamista.

Suurimmalla osalla paikallisista on miellyttava aksentti, jota on helppo ymmartaa. Glasgown ihmisilla on (pieneen empiiriseen aineistoon nojaten) sellainen kompura-aksentti, etta lieko ymmartavat edes toisiaan. Mina en ainakaan. Toveri-J soitti Scottish Energyyn sopiakseen sahkosopimuksen. Luurin toisesta paasta tuli sellaista mongerrusta, ettei Erkki tai Taunokaan olisi siita tolkkua ottanut. No, J kuitenkin otti kolmen, neljan toistamispyynnon jalkeen. Eli luultavasti meilla on nyt sahkosopimus, tai sitten ei.

Kunhan nama paperinpyorittelykiireet haviavat, aion tehda iskuja Edinburghiin ja kuvata sen hienoa miljoota. Kuvia tulossa viela jonakin paivana. Nyt harmittaa, kun en kuunnellut kaveriani Minskia, joka sanoi etta ota ihmeessa jarjestelmakamera mukaan. Minski, olit oikeassa, mina vaarassa. Taalla on niin paljon kuvattavaa, etta harmittaa saheltaa pikkupokkarilla.